Szkoła gotowania Chiang Mai

Cooking Class w Chiang Mai

Jeśli zastanawiacie się, czy lekcja gotowania to dobry sposób na spędzenie wolnego czasu w Tajlandii, to z mojej strony macie pełną zachętę! Zwykle wakacje spędzam bardzo aktywnie, korzystam z różnych lokalnych i turystycznych atrakcji i dużo zwiedzam. Cooking Class w Chiang Mai to jedno z moich najlepszych wakacyjnych doświadczeń! :)

Dołączyłam do Thai Farm Cooking School Chiang Mai Thailand, którą gorąco polecam, podobnie z resztą, jak strona TripAdvisor, gdzie szkoła zbiera bardzo dużo pozytywnych opinii. Krótko opowiem dlaczego gotowanie w Tajlandii jest takie fajne i dorzucę trochę smakowitych zdjęć! :)

Zakupy

Przygodę rozpoczynamy od wizyty na tajskim rynku, gdzie dowiadujemy się o różnych typach ryżu, poznajemy najrozmaitsze przyprawy, owoce i warzywa. Mamy tu również możliwość zobaczyć, jak produkuje się mleko kokosowe i przy okazji kokosowe wiórki oraz poczuć lokalny klimat i tajską codzienność.

Tajski marketMarket Chiang Mai

Farma

Szkoła, do której dołączyłam była zlokalizowana w całkiem sporym ogrodzie, w którym uprawiano najrozmaitsze rośliny. Dzięki temu mogliśmy z bliska zobaczyć, jak rośnie między innymi tamaryndowiec (trzecie zdjęcie poniżej), jak również dowiedzieć się o jego istnieniu. 😉

Tajska farmaTajkie chilliOgród w TajlandiiFarma Chiang Mai

Gotowanie

To prawie najprzyjemniejsza część programu, najprzyjemniejszą jest oczywiście jedzenie. Nie potrzebujemy tu nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności. Wszystkie czynności wykonujemy pod czujnym okiem szefa kuchni, co dla jednych zapewne będzie plusem, a dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni, ograniczeniem. Jednak obojętnie, jaki mamy stosunek do „stania przy garach” możemy spodziewać się dobrej zabawy.

Na menu składa się aż 6 pyszności. Mamy tu całkiem fajny wybór: zaczynamy od pasty curry zielonej, czerownej lub żółtej. W drugiej kolejności na jej podstawie przyrządzamy Curry z kurczakiem. Następnie gotujemy zupę warzywną, krewetkową lub kurczakową w mleku kokosowym (moja ulubiona :) ). Kiedy przychodzi czas na konkrety wybieramy między kurczakiem z orzechami nerkowca albo kurczakiem w bazylii, z tym, że tajska bazylia to zupełnie nowe doświadczenie. Mmmm… Kolejna potrawa to przepyszne, chrupiące, własnoręcznie zawinięte sajgonki lub bardzo popularne i proste tajskie danie – podsmażany z jakiem i warzywami makaron ryżowy.

Kuchnia w tajskiej szkole gotowaniaZajęcia z gotowania TajlandiaTajskie gotowanieKuchnia tajskaPasta Red CurryPasta Green CurryTajska kuchnia składnikiCooking Class w TajlandiiTajska zupaPad Thai Fried NoodlesSzkoła gotowania TajlandiaCooking Class TajlandiaAtrakcje Chiang MaiSzkoła gotowania w Tajlandii

Deser

Całe ucztowanie zasłużenie zwieńczone jest deserem. Ja przygotowałam mój absolutny wakacyjny faworyt – deserowy ryż podawany ze świeżym mango i słodkim mleczkiem kokosowym. Natomiast mój mąż przyrządził budyniowe wydanie bananów w mleku kokosowym. Wszystko pycha! :)

Nauka gotowania w TajlandiiTajski deserTajskie deseryMango with sticky riceBananas in coconutmilk

Ponieważ proporcje oraz składniki są idealnie dobrane, każde warzywko jest zdrowe i uśmiechnięte, a do tego czas smażenia czy gotowania skurpulatnie pilnowany, to efekt waszej pracy zwykle spokojnie może konkurować z najlepszymi restauracjami. Tak więc oprócz świetnej zabawy, krótkiego przeszkolenie z tajskiego gotowania, mini książeczki z przepisami mamy jeszcze pełne brzuchy samych pyszności i satysfakcję z ich samodzielnego wykonania. Wszystko to złożyło się na piękny dzień, który bardzo miło wspominam…



Brak komentarzy

Dodaj własny

Dodaj komentarz