losos w smietanie

Norweski łosoś w śmietanie

Przepis przywieziony z mojej drugiej podróży do Norwegii. Uraczeni tym przepysznym daniem u naszych przyjaciół z Oslo, nie możemy się oprzeć, aby często gościł na naszym stole. Tym bardziej, że jego wykwintny smak w niczym się nie przekłada na czas potrzebny w jego przygotowanie. To wspaniałe danie możecie przyrządzić w czasie, który jest potrzebny na ugotowanie makaronu.

Przepis na łososia

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba osób: 2

Skład:
makaronu na 2 osoby
200 g wędzonego łososia
200 ml śmietany
1 cebula

Przygotowanie:
1. Zacząć gotować makaron. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę cebulę. Zeszklić ją na patelni na niewielkiej ilości oleju.
2. Do zeszklonej cebuli dodać poszarpanego na kawałki wędzonego łososia. Chwilkę mieszać, aż zmieni kolor na jasnoróżowy.
3. Delikatnie dodać śmietanę, uważając, aby się nie zważyła. Wymieszać całość i chwilkę podgrzewać. Odcedzić makaron i polać go łososiowym sosem. Udekorować według uznania.Pomysł na łososia



Brak komentarzy

Dodaj własny

Dodaj komentarz