Mini pizze przepis

3 pyszne przekąski na wieczór przy winie

Na dziś lekki wpis w sam raz na zbliżający się weekend :) Przedstawiam 3 propozycje na proste i smaczne przekąski do wina.

1. Chrupiące paluszki z szynką parmeńską

Zawijaski z ciasta francuskiegoPaluszki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

gotowe arkusze ciasta francuskiego

1 jajko

suszony rozmaryn/ulubione zioła

szynka parmeńska lub serrano

Przygotowanie:

Rozciągnij arkusz ciasta francuskiego i potnij go w plastry o grubości około 4 cm. Na paskach ciasta ułóż plastry szynki. Zakręć ciasto w spirale, posmaruj rozmieszanym jajkiem i posyp ziołami. Piecz według opisu na opakowaniu, zwykle koło 20 minut w 180°C .

Bardzo smaczna jest również wersja paluszków z samego ciasta francuskiego, bez szynki. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do zupy, na przykład do barszczu.

2. Mini pizze

Ślimaki pizzowe

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

gotowe ciasto na pizze

starty ser

1 koncentrat pomidorowy

szynka/salami/boczek/…

oregano

Przygotowanie:

Rozciągnij ciasto na pizze, posmaruj je koncentratem pomidorowym, posyp startym serem i oregano. Ułóż szynkę, salami lub inny dodatek.  Ważne, aby dodatków było mało i żeby były ułożone w równych liniach dokładnie od jednej do drugiej krawędzi ciasta. Idealnie sprawdzą się 2 rzędy szynki – nie więcej. A to dlatego, bo kolejnym krokiem jest zawinięcie ciasta w zgrabny rulon.

Następnie rulon ten kroimy zdecydowanym ruchem w paski o grubości około 5 cm. Polecam pokroić ciasto na różne grubości i ocenić, jaki styl mini pizzy nam bardziej odpowiada. Te grubsze są bardziej wilgotne i miękkie, z kolei cieńsze bardziej chrupiące. Pieczemy koło 20 minut w 180°C.

3. Aromatyczna włoska fociaccia

Focaccia przepis

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

25 g świeżych drożdży

700 g mąki

2 łyżeczki drobnej soli

szczypta grubej soli

3 ząbki czosnku

3 łyżeczki ziół

300 ml wody

50 ml oliwy z oliwek

3 łyżki syropu z agawy lub miodu

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże, oliwę, syrop z agawy i sól w letniej wodzie. Dodaj mąkę (można pomieszać z pełnoziarnistą) i zagnieć ciasto. Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut). Włóż ciasto do naczynia żaroodpornego lub rozciągnij płasko na blaszy. W zależności, jak wysoki chlebek chcesz otrzymać. Wymieszaj dodatkową porcję oliwy z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Ja dodałam rozmaryn i tymianek. Posmaruj mieszanką ciasto i powciskaj w nie oliwki. Rozciągniety na blasze chlebek piecz około 15 minut w 215°C, a grubszy około 30 minut lub dłużej. Otwóż butelkę dobrego wina i rozkoszuj się włoskim smakiem :)

Co do wina

Smacznego! :)



There is 1 comment

Dodaj własny
  1. Małgośka

    Przekąski wyglądają wyśmienicie. Ja niestety przez to, ze jestem bardzo zabiegana, rzadko mam czas na zrobienie nawet prostych zakąsek. Zazwyczaj zaglądam do Soolery, sklepu z winami i tam dobieram do wina jakieś przystawki. Następnym razem jeśli mi się uda sama je zrobię chociaż jedną z przekąsek :)


Dodaj komentarz